Descripció
Tot i ser en una comarca marcadament vitivinícola, a Sant Quintí de Mediona no s’ha perdut la tradició ratafiaire. L’existència d’una fassina al municipi ha mantingut l’elaboració de ratafia i altres licors casolans fins avui.
Descendents de pagesos i traginers, en Salvador i l’Oriol Pauné, pare i fill, han heretat l’interès i el coneixement per les plantes remeieres guardats durant generacions per la família.
Després d’anys d’elaboració casolana, l’any 2023 decideixen finalment fer la seva primera ratafia comercial, la Ratafia Pauné, i continuar amb aquesta segona anyada amb una producció molt limitada de només 821 ampolles numerades.
La Ratafia Pauné consta de 40 ingredients, alguns d’ells una mica inusuals com les fulles d’alzina, roure o ametller, la xocolata i el cafè, o espècies com el curri la cúrcuma o el pebre. Maceren totes les herbes, de recol·lecció pròpia, en fresc i les nous senceres sense tallar ni xafar. Han escollit l’alcohol de cereals, la base més neutra, per evitar cap interferència amb la resta de la recepta.
L’alt nombre d’ingredients, tots en petites quantitats, “molt poc de tot i massa de res”, equilibren i arrodoneixen aquesta ratafia sorprenent fins a assolir l’harmonia que tota bona ratafia ha de tenir.